دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 تير 1401 - 13:46

یادداشت| توانمندسازی اویغورهای چین با ابرپروژه جاده ابریشم

به‌طورقطع زمانی که درآمد ترانزیتی و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های استان شین جیانگ توسعه پیدا کند، شاهد رونق اقتصادی و توسعه این استان پهناور مسلمان‌نشین خواهیم بود.
کد خبر : 669880
عبدالمجید شیخی

گروه جهان خبرگزاری آنا - عبدالمجید شیخی؛ چین با توجه به ابر پروژه‌ای همچون جاده ابریشم به دنبال توانمندسازی اویغورها و مسلمانان منطقه شین جیانگ است. از دیگر سو به خاطر اهمیت این منطقه، غرب و امریکا سعی در شکست دادن این پروژه عظیم مبادلاتی شرق و غرب آسیا هستند. در این راه با بهانه‌های واهی همچون طرح مسئله حقوق بشر در شین جیانگ و ایجاد ناامنی از طریق گروه‌های تروریستی وابسته به خود هستند.


به‌واقع اروپایی‌ها و امریکا ترس دارند که پروژه جاده ابریشم بتواند هژمونی منطقه دلار و یورو را در هم بشکند. دیگر نگرانی آن‌ها موضوع مهم تأمین غذا و انرژی غرب است و به همین دلیل به هر وسیله‌ای متوسل می‌شوند تا مقابل به سرانجام رسیدن چنین پروژه‌هایی را بگیرند. یکی از مهم‌ترین شگرد آن‌ها تمرکز بر روی اویغورها و مسلمانان شین جیانگ چین است تا از این راه پروژه بزرگ جاده ابریشم را متوقف کنند.


پروژه عظیم جاده ابریشم با عبور از منطقه مسلمان‌نشین شین جیانگ می‌تواند توزیع عادلانه‌ای در بخش اشتغال و توسعه این منطقه ایجاد کند و عملاً به نفع چین خواهد بود. طبق معادلات علمی کوچک‌ترین هزینه کرد در مناطق کم برخوردار در راستای زیرساخت‌ها می‌توانند با ضریب فزاینده‌ای ارزش‌افزوده ایجاد سازد.


به‌طورقطع زمانی که درآمد ترانزیتی و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های استان شین جیانگ توسعه پیدا کند و حتی محصولات جنوب چین از طریق این استان پهناور به غرب شمال آسیا منتقل شوند بی‌گمان شاهد رونق اقتصادی و توسعه این استان پهناور مسلمان‌نشین خواهیم بود.


در واقع طرح موضوع مهم پروژه جاده ابریشم جدید هم به صلاح چین و هم به نفع کشورهای در مسیر این پروژه است تا مبادرت به توسعه و بازگشایی هر چه سریع‌تر این مسیر ریلی کنند.


از سوی دیگر شاهد این هستیم که معادلات گذشته در حال تغییر است به‌گونه‌ای که چین رشد حداکثری را سپری می‌کند و در واقع دنیا در مسیر چندقطبی شدن در حرکت است که این خود به ازای شکست قطب سرمایه‌داری غرب به سردمداری آمریکا در حال تحقق است.


هم‌اکنون شرایطی به وجود آمده که دلار موقعیت جهانی خود را ازدست‌داده است و از طرفی با شکل گرفتن پیمان‌های منطقه‌ای همچون پیمان‌های بریکس و شانگهای عملاً شاهد فروپاشی پیمان‌های بین‌المللی هستیم که قدرت آن در دست آمریکاست.


آمریکا به دنبال آن است تا از شکل‌گیری اتحاد شانگهای و پیمان بریکس و تعریف یک منطقه پولی جدید بین شرق و غرب آسیا و روسیه جلوگیری کند. با توجه به وقوع جنگ روسیه و اوکراین، غرب و امریکا به‌خوبی احساس خطر کرده است و در همین راستا تأمین غذا و انرژی دنیای غرب عملاً چه مستقیم و چه غیرمستقیم به خطر افتاده است.


در دنیا پیمان‌های منطقه‌ای در حال اوج‌گیری و پیمان‌های بین‌المللی در حال رنگ باختن هستند و کشورهای مختلف، این مهم را درک کرده‌اند که پیاده‌سازی عدالت در ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی می‌تواند درمجموع به توسعه اقتصادی آن کشور تمام شود و در واقع تبعیض و بی‌توجهی به برخی مناطق و حذف کردن بخشی از جغرافیای سیاسی و اقتصادی آن کشور از جغرافیایی خود موجب تضعیف آن کشور خواهد شد.


امروزه تولید ناخالص ملی مؤثر هر کشور وابسته ۱۰۰ درصدی به افزایش حجم مبادلات آن کشور است. عمده کشورها در تولید بسیاری از کالاها تخصص و یا استعداد آن را ندارند بنابراین حجم مبادلات در دنیا روز به روز بیشتر شده است و این امتیاز بسیار مهم برای هر کشوری است که مسیرهای مقرون‌به‌صرفه را برای مبادلات کالا و خدمات خود را باز کند.


در روش‌های مختلف حمل‌ونقلی، حمل‌ونقل ریلی بهترین و مقرون به‌صرفه‌ترین راه حمل کالاست و با توجه به مقایسه مدت‌زمان سفر حمل‌ونقل ریلی از چین به غرب آسیا و اروپا شاهد کاهش هشت برابری این زمان هستیم.


*کارشناس مسائل اقتصادی و چین


انتهای پیام/۴۱۰۶/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب